.This is MY STORY.

"Say something about your blog here"

Friday, August 21, 2009

.aku dan binatang peliharaan aku.

hye,ak mse kcik2 dlu ske sngat bela binatang.mereka comel sngt bagi ak.ak nk cerita pengalaman2 ak semasa bela binatang.sungguh kesian mereka.hahaha.
1.HAMSTER
pertama kali ak tgk binatng nie kt umah jiran ak,mle2 ak ingt tikus bese2 je,pas2 jiran ak bgtau yg bintg tu nmeny hamster.ak mle mnyimpan cite2 nk bele gak bntng tu..jiran ak jual hamster gak. seekor rm8..bg ak pd waktu tu rm8 snggh besar.mne la ka nk dpt duit sbnyk tu.ak mle berpakat ngan abg ak ntok share duit.tp ak ade rm1 jer.last2 die tolk twrn ak.sdey gak ak ase.tp xpela,ak btl jer niat ak tu..1 ari ayh ak pgi kdai bntng,ak pn pncing la ayh ntok bli hmster,tgk2 dpt.ak dpt spasang hamster.ske sngt ak mse tu.tp dieowg kcik lg.ak pn bele la dieowg dgn baik(mle2 jela).2bln berlalu,ak tgk dieowg dah ade ank,wahh pnye la ske ak.pd mse tu otak ak dah pikir nk wat business mcm jiran ak tu.hahaha.ak tgk hamster nie die mkn ankny sndri.lpar sngt ke ape pn ak xtau..lme klamaan hamster ak semakin bnyk,ak da jd mlas nk jge(owg mlayu.)1 ari ayh marh,sbb sngkar tu dah bau busuk,ayh suh ak thar habuk kayu tu.ak pn wat jela,dah selesai tkar ak nk ttp blik sngkar tu,ttbe pyh plak nk ttp,pas2 ak trdgr bnyi nyit2!!! rupe2ny ak mse nk ttp sngkar tu hmster2 tu nk kuar,ak tertkan kple dieowg..mati la 2 ekor..sdey gak ak ase.ak pn kebumikan la hmster tu..selang 2 ari hmster ak gado sesame sndri,ape nk jd la.mati sekor tnggl la sekor..ak jd tension btl..mse ak nk blik kmpg,ak dah sediakn mknan secukupny ntok hmster ak tu..tp ape yg buat ak seday dan hairan,bila ak blik jer hmster ak tu dah xde.ak pn xtau mne die pergi..misteri btl..sehingga kini ak xlg mmpunyai niat ntok membela hmster..

2.burung
burung nie ak start bela mse drjah 2,ak ske tgk burung, korng tau.cntik jer.ak pn pasang la niat ntok memiliki seekor burung.1 ari ak pn mintak ntok ayah ak bli burung.ayah ak suruh picit kaki die dlu.ak pn picit jela,sbb sygkn ayh ak n nk bli burung.huhuhu.ujung minggu ayah ak bwak ak ntok bli burung.ak teruje gler,smpai je kt kedai burung tu ak tgk bnyk gak burung yg ade kt kdai tu,rambang mate ak.last2 ak bli burung ape ntah nme die,tp comel gak la.ak pn bwak la blik burung tu kt umah.mle2 ak ltak sngkar die dlm umah,pastu mkin lme burung tu naik lemak plak die berak bnyk korng tau.ak pn letak la kt luar umah.macam biasela ak nie bele skjp2 je,ak da start bosn dah nk ble2 nie ayah ak pn mcm bese la ble die dah tension die suruh ak bsuh sngkar tu.ak nie pmalas+xtau+nk u yg cbe satu yg bru ak pn bancuh air sabun 1 baldi.lpas tu ak rndam sngkar burung tu dlm baldi.hahaha.kejam tol ak nie.first rndam ak tgk ok lg burung2 tu,lpas tu ak dah naik gile, ak rndam lme2.huhuhuh.ak angkat je ak tgk burung tu dah keras..ak dah jd cuak mse tu.ak try tkan2 dada die ,tp tnggapanku salah,burung tu xdapat dislamatkan..dah ajal die mungkin..ak pn trus tnam burung tu.sedey gak la.ptg tu ayah ak blik, ayh ak tgk da tnggl sekor je,ayah ak trus tnye ak.ak pn menceritakan peristiwa hitam tu dri a-z.ayah ak arah gler kt ak korng tau..burung yg kedua yg trajis pemergiannya,die kne makan dgn kucing.tnggal kepale je.naye btl ak tgk..lepas dari itu ak xbela burung dah..ak tau sesungguhny membela burung itu haram disisi agama islam.burung inginkan kebebasan seperti kita..
sekian,wassalam.

2 comments:

Arfa said...

aku tumpang simpati atas pemergiaan hamster ko...tapi nak wat cam mane kan malaikat maut dah panggil die...yang hilang tu nape ko tak wat report polis...tak pun tampal poster...hehehehe..

jebat91 said...

thanx la.huhuhuh..

Post a Comment